Siirry sisältöön

Koira- ja hevoshieronta

ELÄINHIERONNASTA HYVINVOINTIA LEMMIKILLESI

 

KOIRAHOITOLAN TERVEYTTÄ EDISTÄVÄÄ HIERONTAA KOIRILLE JA HEVOSILLE

Koirahoitola Miraclen Petri Karjalainen on erikoistunut eläinten hierontaan. Eläinhieronta ylläpitää koirien ja hevosten lihastasapainoa, edistää verenkiertoa ja vastustuskykyä. Koirat ja hevoset nauttivat erilaisista hierontahoidoista.

Hieronta kohentaa ikääntyneiden hevosten ja koirien elämänlaatua. Rentouttava kosketus kohentaa verenkiertoa kudoksissa, pitää yllä lihaskuntoa ja lihasten venyvyyttä / joustavuutta. Vanhemmat eläimet arvostavat pehmeän rentouttavaa kosketusta ja eläinten kanssa vietettyä aikaa. Samalla eläimen elimistöstä vapautuu kipua lieventäviä ja hyvää oloa tuottavia endorfiineja. Hieronta voi myös lieventää esimerkiksi nivelreuman ja lonkkavikojen aiheuttamaa kivuliaisuutta.

Eläinten urheiluhieronta on tarkoitettu nimenomaan kilpaileville koirille ja hevosille. Urheiluhieronta on suunniteltu palauttavaksi ja verenkiertoa vauhdittavaksi hoidoksi.  Valmistava hieronta valmistaa kilpailevan eläimen niin kestävyys-, tottelevaisuus- kuin näyttelysuoritukseenkin. Hieronta on tällöin kevyttä, nopeaa ja herättää eläimen kudokset urheilusuoritusta varten.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ELÄINHIERONNASTA

Hieronta kohentaa eläimen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä vilkastuttaa imunestekiertoa. Esimerkiksi eläimen rasituksesta palautuminen nopeutuu, sillä hieronta nopeuttaa rasituksessa tai kiputiloissa muodostuvien kuona-aineiden poistumista.

Koiran ja hevosen hermosto saadaan hieronnan avulla rentoutettua tai esimerkiksi kilpailuun valmistavassa hieronnassa stimuloitua eli lihakset ovat valmiimpina urheilusuoritukseen, myös eläimen elastisuus ja kimmoisuus kasvaa. Rasituksesta tai erilaisista tulehduksista johtuvien kiinnikkeiden muodostuminen vähenee ja poistuu. Hieronnalla voidaan hoitaa myös turvotuksia.

Eläinhierontaa tulisi käyttää hyväksi mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevänä hoitona, jolloin saadaan terveet kudokset kestämään mahdollisimman hyvin niihin kohdistuva rasitus. Lihasten palautuminen rasituksesta nopeutuu, jos esimerkiksi hieronnan avulla voidaan vauhdittaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Eläinhierontaa voidaan käyttää myös erilaisten vammojen jälkihoitona ja tarkoituksena on saada vamma mahdollisimman nopeasti terveeksi. Samalla voidaan myös lisätä mahdollisen arpikudoksen elastisuutta.

Eläinhieronta auttaa erilaisissa lihas- ja kalvokireyksissä. Se nopeuttaa parantumista revähdys- ja jännevammojen jälkeen. Eläimen henkistä väsymystä voidaan niin ikään poistaa esimerkiksi rentouttavan hieronnan avulla. Urheiluun ja erilaisiin kilpailuihin käytettävät eläimet hyötyvät kilpailuun valmistavasta hieronnasta ja rasituksen jälkeen palauttavasta hoidosta.

Hieronta ei ole mikään poppakonsti ongelmien poistamiseksi vaan hoito pitää suunnitella järjestelmällisesti ja johdonmukaisesti eläimen valmentajan, omistajan tai hoitajan kanssa.

Hevosen ja koiran tärkein lihashuolto on eläimen aktiivinen liike eli valmennustoiminta.

Eläinten hierontaa ei suositella käytettäväksi tulehdustiloihin, akuutteihin vammakohtiin, kuumeeseen tai tartuntatautien aikana (esim. influenssa). Ennen kilpailua ei suositella pitkiä hoitoja. Ajoittain hoidon esteenä voi olla myös sopimattomuus eläimelle.

Hierontaa varten tarvitaan mahdollisimman rauhallinen tila, jossa ympäristön häiriötekijät eivät vaikuta hoitoon ja sen lopputulokseen.

Eläimiä voidaan hieroa valmennuksen tukitoimena. Peruskunto-, kilpailuun valmistautumis-, kilpailu- ja palautuskausi voidaan systemaattisesti liittää mukaan hierontaohjelmaan, joka tukee haluttua tavoitetta eli eläimen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

ULTRAÄÄNI- JA TENS- SEKÄ MAGNEETTIHOIDOT

Ultraääntä käytetään erilaisten vammojen ja leikkausten jälkeisessä hoidossa. Samalla voidaan hyödyntää ns. aku- ja triggerpisteitä hoidon aikana.

Hoitoa voidaan käyttää akuutteihin ja kroonisiin kiputiloihin, ääreisverenkiertoa vilkastuttamaan, fyysistä suorituskykyä lisäämään ja voimakkaita lihas- ja kalvokireyksiä lieventämään.

Magneettiterapiasta on saatu hyviä tuloksia mm. kivunlievityksessä. Käsittely stimuloi verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia seka rauhoittaa levotonta eläintä luonnollisella tavalla.