Siirry sisältöön

Koirien hoito

KOIRAN HOITO JA RAVINTO

RAVINTO

Ravinto on tietysti erittäin tärkeä osa koirasi niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Antamalla kasvavalle koiralle oikeanlaista ravintoa olet ainakin omalta osaltasi luonut mahdolliseksi koirasi saada hyvät edellytykset vankkaan ja terveeseen luustoon, minkä ympärille on hyvä muodostaa vankka lihaksisto ajanmyötä sopivalla liikunnalla.

Koira voi kasvaa ensimmäisen 1-1,5 vuoden aikana yhtä paljon kuin ihminen 15 vuodessa, joten siksi varsinkin kasvavalla koiralla on korkeat ravintovaatimukset.
Eläintarvikeliikkeistä löydät markkinoilla olevista ruuista korkeat ravintoarvot omaavat merkit, joita kysymällä hyvät eläintarvikeliikemyyjät pitäisi pystyä kertomaan. Useille ihmisille on muodostunut käsitys, jonka mukaan ei suurille roduille voisi syöttää penturuokia sen kasvaessa liian nopeasti.

 

Oikeanlaista laadukasta kuivamuonaa antaessa ja koirasi painon kehitystä tarkkaillen ei se kasva yhtään sen nopeammin, vaan saa hyvät lähtökohdat kehitykselle. Fyysiset viat johtuvat yleensä mm. perintötekijöistä (tutkimukset n.25%) ja vääränlaisesta ruoasta, leikeissä/muissa tilanteissa sattuneista vahingoista tai liiallisesta liikunnasta kasvuvaiheessa. Jokainenhan ymmärtää että kasvava koira tarvitsee erilailla ravinteita kuin täysikasvuinen, aivan kuin työtä tekevä tai paljon liikkuva koira tarvitsee ravinteita eritavalla kuin koira joka nousee ylös vain syömään ja tarpeilleen.

Tärkeät ravintoaineet koostuvat vitamiineista, mineraaleista, hiilihydraateista ja kuiduista, proteiineista ja rasvoista. Koira periytyy lihansyöjäpetoeläimestä vaikka onkin nykyisin sekaravinnon syöjä. Miettiessä minkälainen ravinto olisi koiralleni parasta ja tiedämme sen esi-isien olevan lihansyöjiä, on koiran ruoansulatusjärjestelmä pysynyt kutakuinkin samana, joten sille on parasta antaa suurin osa lihapohjaisia proteiineja ja rasvoja kuin kasvisproteiineja ja -rasvoja joiden hyötykäyttö on huomattavasti pienempi. Sinun on turha katsoa ruokatuotteiden kyljessä olevia prosenttilukuja, jos et tiedä minkälaisista raaka-aineista ruoka koostuu.

Koiran olisi hyvä syödä ruokansa kiposta, joka olisi n. vatsan tasalla varsinkin suurten rotujen jolloin ennalta ehkäistään mahdolliset vatsalaukun laajentumiset ja kiertymät. Myös ruoan määrällä sekä laadulla on suuri merkitys tällaisissa ongelmissa. Ruoan olisi hyvä pitää samana, ei jatkuvia vaihteluja jolloin koirasi suolistossa bakteerikanta muuttuu jatkuvasti joka näkyy esim. löysänä ulosteena. Koirasi voi parhaiten kun se saa päivittäin samaa korkeatasoista ruokaa. Jos kuitenkin kyllästyt itse antamaan samaa ruokaa koirallesi, niin siirry pikkuhiljaa parinviikon ajan uutta ruokaa nykyisen joukkoon lisäämällä ja uuden ruoan suhdetta kasvattamalla aikaisempaan ruokaan nähden.

Koira ei kyllästy ruokaansa ellet itse ole opettanut sitä vaatimaan vaihtelua tarjoamalla erilaisuuksia. Kun koirasi on oppinut saamaan vaihtelua ruokaansa, niin lisää varsinaisen ruoan joukkoon pieni määrä esim. purkkiruokaa jolloin koirasi tuntee uutta ruoassaan eikä sen vatsa kärsi siitä kuten täydellisessä ruoan vaihdossa.

Rasvoista keho saa energiaa jota koira tarvitsee pysyäkseen kunnossa, jaksaakseen liikkua ja kasvaa. Rasvoissa on huomattavasti enemmän energiaa kuin proteiineissa tai hiilihydraateissa. Rasvat edistävät rasvaliukoisten vitamiinien (a, d, e ja k) imeytymistä. Siksi rasvat ovat elintärkeitä koiran ruokavaliossa. Ne saavat esim. turkin kiiltämään ja ruoan maistumaan.

Lihaksisto ja muut kudokset rakentuvat proteiineista, kuin myös immuunijärjestelmä joka auttaa ehkäisemään sairauksia. Proteiineja jakautuu aminohapoiksi, osa niistä muodostuu kehossa itsessään, osa pitää sisältyä jokapäiväiseen ruokavalioon riittävä määrä kaikkia (10) välttämätöntä aminohappoa, saadakseen ainekset kasvuunsa ja kudostensa uusiuttamiseen jotta koirasi pysyy terveenä. Kanan-/kalkkunan liha sekä kananmuna ovat parhaimpia proteiinin lähteitä, jotka ovat helposti sulavia, joten niistä muodostuu myös pienempiä ulostemääriä sekä kiinteenpää ulostetta.

Hiilihydraatteja koira tarvitsee lyhytkestoiseen energiankäyttöön mm. leikkimiseen ja juoksemiseen. Kuituja saadaan hiilihydraateista, jotka huolehtivat ruoan kulkeutumisesta nopeasti suoliston läpi. Kuidut säätelee suolen toimintaa ja vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen suolesta.

Nämä kehittävät koiran luustoa hampaita ja turkkia sekä suojaavat sitä tulehduksia ja sairauksia vastaan. Hyvän tasapainoisen ruoan tulisi sisältää kaikkia tarvittavia vitamiineja, mineraaleja sekä hivenaineita oikein suhteutettuna ruoan energiamäärään. Tiettyjen vitamiinien liian suuret määrät saattavat johtaa esimerkiksi luustosairauksiin. Yleisesti ottaen vitamiinien yliannostus voi tuottaa enemmän vahinkoa kuin niiden vajaus. Varsikin kasvaville koirille nämä saattavat aiheuttaa pysyviäkin vahinkoja. Muista, että vesi on myös koirasi elämän eliksiiri. Jo 15% nestehukka aiheuttaa kuoleman, huomioi tämä varsinkin kesällä. Älä jätä koiraasi yksin autoon, koska lämpö saattaa nousta hetkessä auton sisällä vaikka jättäisit ikkunan raolleen.

Nämä tiedot perustuvat eri tutkimuksiin ja koirahoitola Miraclen kokemuksiin. Koirahoitola Miracle ei väitä että nämä ovat ainoita oikeita tietoja.

TARVIKKEET / RUOAT

Hyvin varustetut ja henkilökuntaan panostaneet eläintarvikeliikkeet pystyvät auttamaan sinua löytämään koirallesi oikeanlaiset tarvikkeet koirasi mukaan sekä ruoan koirasi iän ja aktiivisuuden huomioiden.

Erityyppisille pitkäkarvaisille, lyhytkarvaisille ja karkeakarvaisille turkeille löytyy erilaiset hoitovälineet. Pitkäkarvaisille esim. erilaiset harjat/kammat, takunpoistoharat, alusvillaharat ja kintaat ovat hyviä turkin harjaukseen. Lyhytkarvaisille esim. harjauskinnas on hyvä poistamaan irtokarvan.
Karkeakarvaisille harvapiikkiset kammat ja harjat ovat hyviä, epäsiistit törröttävät karvat nypitään.

Turkin pesuun löytyy pesu- ja hoitoaineet turkin vaatimuksen mukaan. Pesuaineita löytyy moniin turkin eri tarpeisiin, kuten sellaisia joihin on käytetty eri yrttejä, vihanneksia, hedelmiä. Eukalyptusta käytetään esim. kesällä hyttysten torjuntaan, tervashampoita hilseilevään turkkiin ja loistartuntoihin löytyy omat pesuaineet.

Kynsisakset kannattaa ostaa kerralla kunnolliset, vaikka ne hieman enemmän maksaisivatkin, sillä ne pysyvät vuosia terävinä ja leikkaavat kynnen tasaisesti eivätkä väännä kynttä leikatessa. Kynsisaksia löytyy erilaisia giljotiinimallisia tai perinteisiä kynsisaksia omaan käteen sopivuuden sekä koiran kynnen koon mukaan.

Suun hoitoon löytyy hammasharjat omine tahnoineen ja pastat jotka jätetään vaikuttamaan hieromalla se hampaisiin sekä suihkepullot. Puruluista löytyy myös fluoria sisältäviä.

Korville puhdistusaineet löydät eläintarvikeliikkeistä, apteekeista ja eläinlääkäreiltä. Kaikki eivät sovi tiheään käyttöön.

Silmien ympäristön puhdistukseen silmävedet mm. eläintarvikeliikkeistä.

Ulkoiluttamiseen taluttimia joita löytyy mm. nahkaisia, nailonisia, ketjutaluttimia monilla eri pituuksilla. Kaulapantoja on myös eri materiaaleista ja erilaisilla koristeilla esim. eri rotuja muistuttavilla niiteillä. Sade- ja lämpöasuja on sekä haalari- että viittamalleilla monia eri näköisiä ja eri materiaaleista tehtyjä.

Kuljetusboxit koirien koon mukaan rullilla tai ilman.

Ruokia löytyy iän ja aktiivisuuden mukaan. Pennuille, junioreille, normaali aktiivisille koirille, aktiivisille, kevytruoat ja senioriruoat vanhemmille koirille mm. kanasta, kalkkunasta, lampaasta valmistettuja sekä erittäin herkille ruoat eläinlääkäriltä.